De Tollentler is een kruising tussen raszuivere Entlebucher Sennnenhond en een raszuivere Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

Het uiteindelijke doel van deze kruising is om founders toe te voegen in het ras Entlebucher, wat de gezondheid ten goede zal komen, zonder veel af te wijken van het oorspronkelijke ras.
Dus om de oeroude eigenschappen van een Entlebucher Sennenhond pup zo veel mogelijk te behouden in de Tollentler en zo mogelijk de mindere zaken in het ras te verbeteren.

Zoals u in alle wetenschappelijke rapporten kunt lezen is al lang bewezen dat een mixed breed gezonder uit de bus komt dan een generaties lang gefokte rashond.

Evenals de door ons gefokte Entlebuchers zien ook de Tollentlers zich als de trouwste kameraden van gezinnen, zowel bij een opa en oma waar zowel de “oudjes” alsook de kinderen en kleinkinderen van de hond genieten. Bij gezinnen met zeer jonge kinderen. Bij weduwe en weduwnaren waar ze de beste makker zijn en gezelschap in huis brengen. Bij jonge stellen, bij overdrukke kinderen, waarop deze hond een bewezen positieve uitwerking heeft, bij gehandicapten waar deze bv. leert dingen voor de baas op te pakken als deze wat laat vallen.

Het is fantastisch om te zien hoe de hond zich aanpast aan de gezinssituatie. Dit bewijst zijn intelligentie. Onder invloed van waar de hond woont, met wie de hond woont, wat er mee gedaan wordt, wat er van hem verwacht wordt en hoe deze wordt opgevoed, ontwikkelt er zich een eigen individueel, aan het gezin en de baas aangepast, karakter.

Wat betreft gedrag en karakter moet de huidige Tollentler de volgende kenmerken rekening houdend met het karakter van een Entlebucher;

– In karakter eerder goedmoedig dan boosaardig, maar desondanks een onomkoopbare waker voor het hele gezin.

– Aanhankelijk, zoals men dat niet beter kan vinden.

– Hij is leergierig en zijn training vraagt gewoonlijk weinig moeite. Wel verwacht hij een consequente opvoeding.

– Tollentlers zijn graag buiten, maar dan wel met de baas!!

Aan al deze eigenschappen heeft de Tollentler het te danken dat hij zeer gewaardeerd wordt.

Deze attractieve driekleurige of tweekleurige hond heeft zijn liefhebbers gevonden en kan zich, ondanks een beperkt bestand, verheugen in een toenemende populariteit als familiehond.